Hamburger Ekmeği Tarifi

Malzemeler
  • .
  • 1 bardak ılık su
  • 3 yemek kaşığı ılık süt (45 ml)
  • 2 çay kaşığı instant maya
  • 2 ½ y.k. toz şeker
  • 1 büyük yumurta
  • 3  ⅓ bardak un
  • 1 ½ ç.k. tuz
  • 2 ½ y.k. tereyağı, yumuşak
  • .
  • ÜZERİ İÇİN
  • 1 büyük yumurta
  • 1 y.k. su veya süt
  • susam

Yapılışı

  1. Hamuru elle hazırlamak için su, süt, maya ve şekeri karıştırınız.
  2. Unları ve tuzu büyükçe bir kaba alıp yumuşak tereyağını parmaklarımızla yediriniz.
  3. Mayalı sıvı karışımı ve hafifçe çırptığımız yumurtayı ekleyip iyice karıştırırız. Hamuru kesinlikle UNLANMAMIŞ tezgaha aktarıp, arada kaldırıp çarparak, çevirerek, katlayarak 8-10 dk yoğurunuz. Pürüzsüz ve elastik bir hamur elde etmek istiyoruz.
  4. Hamuru yuvarlayıp hafifçe yağladığımız kaba geri koyarız. Üstünü streçle kapatıp 1-2 saat mayalanmaya bırakınız. Buradan sonrası için yukarıda anlattığım şekilde devam ederiz.
  5. Mayalanmış hamuru 8 eşit parçaya bölüp parmak uçlarımızla bir iki yoğurup yuvarlayınız. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine 5-6 cm arayla diziniz. Üstünü hafifçe yağladığımız streç folyo ile sıkıştırmadan, biraz bol kalacak şekilde kapatınız.  Yine 1-2 saat mayalanmaya bırakınız.
  6. Fırının en altına içi su dolu bir kap koyup 200 C'ye ısıtınız.
  7. Bir bütün yumurtayı 1 y.k. su veya sütle inceltip mayalanmış hamurların üzerine bolca sürünüz (ben genelde sadece sarısını kullanıyorum daha güzel renk verdiği için) Bol susam serpebilirsiniz, çörekotu da olur.
  8. Önceden ısıttığımız fırının orta katında 15-18 dk nar gibi kızarana kadar, sürenin yarısında tepsiyi çevirerek pişiriniz. Benim fırınımda 15 dk sonunda istediğim gibi oldular.
  9. Pişen ekmekleri soğutma teline aktarınız.









Yorumlar