Malzemeler
- .
- 1 bardak ılık su
- 3 yemek kaşığı ılık süt (45 ml)
- 2 çay kaşığı instant maya
- 2 ½ y.k. toz şeker
- 1 büyük yumurta
- 3 ⅓ bardak un
- 1 ½ ç.k. tuz
- 2 ½ y.k. tereyağı, yumuşak
- .
- ÜZERİ İÇİN
- 1 büyük yumurta
- 1 y.k. su veya süt
- susam
Yapılışı
- Hamuru elle hazırlamak için su, süt, maya ve şekeri karıştırınız.
- Unları ve tuzu büyükçe bir kaba alıp yumuşak tereyağını parmaklarımızla yediriniz.
- Mayalı sıvı karışımı ve hafifçe çırptığımız yumurtayı ekleyip iyice karıştırırız. Hamuru kesinlikle UNLANMAMIŞ tezgaha aktarıp, arada kaldırıp çarparak, çevirerek, katlayarak 8-10 dk yoğurunuz. Pürüzsüz ve elastik bir hamur elde etmek istiyoruz.
- Hamuru yuvarlayıp hafifçe yağladığımız kaba geri koyarız. Üstünü streçle kapatıp 1-2 saat mayalanmaya bırakınız. Buradan sonrası için yukarıda anlattığım şekilde devam ederiz.
- Mayalanmış hamuru 8 eşit parçaya bölüp parmak uçlarımızla bir iki yoğurup yuvarlayınız. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine 5-6 cm arayla diziniz. Üstünü hafifçe yağladığımız streç folyo ile sıkıştırmadan, biraz bol kalacak şekilde kapatınız. Yine 1-2 saat mayalanmaya bırakınız.
- Fırının en altına içi su dolu bir kap koyup 200 C'ye ısıtınız.
- Bir bütün yumurtayı 1 y.k. su veya sütle inceltip mayalanmış hamurların üzerine bolca sürünüz (ben genelde sadece sarısını kullanıyorum daha güzel renk verdiği için) Bol susam serpebilirsiniz, çörekotu da olur.
- Önceden ısıttığımız fırının orta katında 15-18 dk nar gibi kızarana kadar, sürenin yarısında tepsiyi çevirerek pişiriniz. Benim fırınımda 15 dk sonunda istediğim gibi oldular.
- Pişen ekmekleri soğutma teline aktarınız.
Yorumlar
Yorum Gönder